Už som raz (alebo aj viac ráz) písala, že zbožňujem cookies. Majú toľko variácií, toľko spôsobov ako ich spraviť a dvakrát toľko možností, aké suroviny použiť.
Väčšina ciest na cookies sa odporúča chladiť v chladničke aspoň 2 hodiny, čo je neuveriteľne dlhá doba. Na hotovom koláčiku však poznať, ako veľa času sme mu dali a preto je chladenie rovnako dôležité ako pečenie. Nie len, že sa bude s cestom lepšie pracovať, ale aj jednotlivé ingrediencie získajú chvíľu na prepojenie chutí a konzistencií.
K vločkám prechovávam podobné city ako k sušienkam (úprimne, väčšinu by som pomenovala vláčnenky alebo jemnenky, pretože suché rozhodne nie sú!). Vločky sú proste super. Nahrádzajú množstvo múky, pridávajú určitú textúru a chutia. Rozhodne ozvláštňujú výsledný produkt. V kombinácií so sušeným ovocím a orieškami vyniknú snáď najviac.
Neviem, čo by som práve k týmto napísala. Sú ako plnenky vo vločkovom prevedení. Opisovať ich ako v strede jemné, po krajoch chrumkavé, plné chutí, mi na ne príde fádne. No to mi, všeobecne, príde pri všetkých najviac mega koláčikoch a jedlách. Treba ich len ochutnať! :-)
Potrebujeme:
90 g zmäknutého masla
45 g hnedého cukru
45 g kryštálového cukru
1 vajce
1 1/2 hrnčeka celých ovsených vločiek
3/4 hrnčeka hladkej celozrnnej/pohánkovej/špaldovej múky
1 lyžička škorice
štipka soli
1/2 lyžičky sódy
1/2 lyžičky kukuričného škrobu
50 g horkej čokolády
hrsť orechov, hrozienok alebo brusníc
Postup:
V miske vyšľaháme maslo, hnedý cukor, kryštálový cukor, vajce a šľaháme kým nevznikne nadýchaná zmes.
V inej miske zmiešame vločky, múku, škoricu, soľ, sódu, škrob. Suchú zmes prisypeme do maslovej a zašľaháme ju, len aby sa všetko spojilo. Primiešame nasekanú čokoládu, oriešky, hrozienka či brusnice.
Cesto dáme stuhnúť do chladničky na 2 – 4 hodiny alebo do mrazničky na 1 hodinu.
Zo stuhnutého cesta tvoríme pomocou polievkovej lyžice guľôčky a ukladáme ich s väčšími rozostupmi na plech vystlaný papierom na pečenie. Môžme ich trošičku potlačiť prstami.
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 175 °C 11 -12 minút. Okraje budú mať zlatisté, stred budú mať stále mäkký a preto ich necháme chladnúť 5 minút na plechu, kde sa samy dopečú.