Nie som najväčší fanúšik strukovín. Fazuľu a šošovicu obchádzam na kilometre ďaleko. K príbehu Nie sme si sympatickí by som toho síce veľa nenapísala, pretože samotná pointa je priamo v názve a nemá to nijakú príhodu z dávnych čias ako kyslá kapusta – mám pocit, že každý koho poznám, vie o tom dni z môjho detstva, kedy predo mnou stála veľká miska kapustnej polievky a nepomáhali ani lietadielka či autíčka.
I keď som sa na ňu prvýkrát pozerala skeptickým pohľadom, snáď hneď po prvej lyžičke som si ju veľmi obľúbila. A hlavne so „strúhaničkou“. <3
Potrebujeme:
125 g sóje
väčšia mrkva
petržlen
¼ zeleru a kalerábu
1 – 2 lyžice zeleninového vývaru bez droždia alebo zeleninový bujón
lyžička mletej sladkej papriky
2 lyžice oleja
lyžica hladkej múky
vajce a polohrubá múka
Postup:
Sóju si večer namočíme. Pred varením zlejeme vodu, nalejeme čistú a dáme ju variť. Keď je sója mäkšia, pridáme zeleninu, ktorú sme ošúpali, umyli a pokrájali na kocky.
Z vajíčka a polohrubej múky vymiesime tuhé cesto – múku si prisypávame postupne, aby sa nám dobre zapracovala. Cesto postrúhame na strúhadle.
Pripravíme si zásmažku – do hrnca si dáme olej a múku a chvíľu posmažíme, pridáme papriku a asi 20 ml studenej vody.
Keď je sója so zeleninou uvarená, prilejeme zásmažku a pridáme vývar alebo bujón. Keď začne variť, pridáme cestovinu a varíme ešte 7 minút.