Mám určité recepty, ku ktorým sa rada vraciam – ku niektorým párkrát za mesiac, ku iným párkrát (či raz) za rok, no vždy si k nim nájdem opäť nejakú cestu. Pretože rada skúšam nové veci, stane sa mi, že veľa z nich vytlačím do úzadia s tým, že to naozaj nesplnilo moje predstavy alebo jednoducho, že som proste od toho čakala viac. A preto jedlo, ktoré zdokumentujem fotoaparátom, naozaj oceňujem a dávam mu znať, že zožalo úspech ako u mňa, tak i ostatných konzumujúcich.
Tieto cookies som piekla s cieľom upiecť niečo iné, odlišné, možno o trochu zdravšie. Rozhodne sa pripísali na pomyselný zoznam skvelých receptov – sú jemné, nadýchané, s výbornou chuťou a bielou čokoládou.
Na cesto potrebujeme:
100 g zmäknutého masla
70 g kryštálového cukru
1 vajce
1 1/2 hrnčeka ovsených vločiek (najlepšie celých)
3/4 hrnčeka hladkej múky
1/2 lyžičky sódy
2 lyžičky škorice
trochu nastrúhaného muškátového orecha
70 g bielej čokolády (ja som použila 40 g bielej a 30 g horkej)
Postup:
V miske si vyšľaháme maslo, cukor a vajce. Šľaháme asi 5 minút.
V inej miske si zmiešame vločky, múku, sódu, škoricu, muškátový oriešok. Na nízkej rýchlosti primiešavame suchú zmes do maslovej, len aby sa nám všetko spojilo. Pridáme čokoládu a zamiešame. Cesto odložíme do chladničky na 1,5 až 3 hodiny (alebo na 30 minút do mrazničky).
Lyžicou si naberieme stuhnuté cesto a v rukách dotvarujeme guľôčku, ktorú jemne sploštíme a položíme na plech s papierom na pečenie. Ukladáme ich s väčšími rozostupmi.
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 190 °C 10 minút. Upečené cookies budú vyzerať jemne a mäkko, preto ich necháme 5 minút chladiť naplechu.