Veľmi som si obľúbila cookies – vo všeobecnosti. Človek si ich môže zobrať hocikam, môže sa s nimi podeliť, sú jednoduché na konzumáciu. Čo je super, väčšina vydrží chutná týždeň (čisto teoreticky, pretože do týždňa nevydržia), takže ak niekto preferuje domácu výrobu pred kupovaním keksíkov a sladkostí, je to jednoznačne šetrnejšie k času.
Na tomto recepte sa mi osobne veľmi páči to, že sa pri ňom nepoužíva mixér a cesto sa mieša iba metličkou a vareškou/stierkou. Poznať to aj na textúre upečených koláčikov.
Recept na cesto som našla znova u Sally, akurát som ho trošku pozmenila a apgrejdla Nutellou.
Na cesto potrebujeme:
170 g rozpusteného masla
150 g kryštálového cukru
1 vajce + 1 žĺtok
280 g hladkej múky
1 lyžička sódy
1 1/2 lyžičky kukuričného škrobu/Zlatého klasu
štipka soli
100 g čokolády
Nutella
Postup:
Zmiešame si múku, sódu, škrob a soľ.
V inej miske metličkou miešame maslo s cukrom, kým sa sa nerozpustí. Pridáme vajce a potom žĺtok. Postupne zamiešavame suché ingrediencie s vareškou alebo stierkou. Pridáme nasekanú čokoládu a snažíme sa ju čo najlepšie zamiešať do cesta. Zakryjeme ho fóliou a dáme ho na minimálne 2 hodiny chladiť do chladničky.
Z cesta tvoríme pomocou lyžice guľôčky, ktoré ukladáme s väčšími rozostupmi na plech vystlaným papierom na pečenie. Ak ich chceme naplniť Nutellou, guľôčku roztlačíme medzi dlaňami na placku, do stredu dáme požadované množstvo (cca lyžičku) a spätne spojíme okraje a dotvarujeme guľôčku.
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 175 °C 8 – 9 minút (treba vyskúšať a prvé plechy sledovať). Po piatich minútach plech otočíme, aby sa všetky upiekli rovnomerne. Cookies budú vyzerať mäkko, jemne a možno nedopečene, preto ich necháme chladnúť na plechu 5 – 10 minút, kde sa samé dopečú.
Pistáciové cookies - Tina
16. augusta 2021 at 11:58[…] období opätovného pečenia mojich obľúbených a overených prišiel čas a nálada na zmenu a obmenu. A keďže ma už dlhší čas čakal […]
Tekvicové cookies s veganským hnedým maslom a orieškami - Tina
6. novembra 2021 at 19:34[…] proces šľahania – všetky ingrediencie doň zamiešame metličkou a neskôr stierkou. Tieto plnené cookies alebo tieto pistáciové, alebo pomarančové si vyžadujú rovnakú konzistenciu masla – tak […]