Hoci v poslednej dobe vonku nie je vidieť ani na krok (áno, znie to sľubne), nie je to to, čo by človek na konci decembra očakával – snehová fujavica. Keď už teda záveje nedotvárajú vianočnú atmosféru vonku, aspoň doma sa dá čerpať sviatočná atmosféra z ihličnatých vetvičiek, roľničiek, koláčikov a všetkému, čo k tomu patrí.
Dnešným nedeľným dezertom to padlo na tieto muffky. Teda, „zadanie“ bolo, vymysli niečo s tvarohom. Mala som viacero tipov a nápadov, ako ho využiť, ale popravde, do väčšiny sa mi vôbec nechcelo ísť. Rozhodla som sa teda upiecť muffiny, ktoré bývajú často poslednou záchranou pred rekordným položením otázky „Tak čo teda?“. Nesmela chýbať škorica, zázvor a iné perníkové koreniny. Banán s medom im dali zase inú textúru a ozvláštnili chuť. Krém z tvarohu je ľahší a, za seba poviem, chutnejší, než maslový, jeho kyselkavá chuť sa skvele dopĺňa s jemným cestom.
1 vajce
3 lyžice medu
60 g kryštálového cukru
1 stredne veľký banán
1/3 hrnčeka rastlinného oleja
225 g hladkej múky
1/2 lyžičky sódy
1 lyžička prášku do pečiva
štipka soli
2 lyžičky mletej škorice
1/4 lyžičky čerstvo mletého muškátového orieška
1/4 lyžičky mletého zázvoru
štipka čierneho korenia
1/4 hrnčeka mlieka
250 g hladkého tvarohu
1 balíček vanilínového cukru
1 – 2 lyžičky mletej škorice (podľa chuti)
1 – 2 lyžičky práškového cukru (podľa chuti)
Postup:
Vo väčšej miske vyšľaháme mixérom vajce, med a cukor dopenista. Pridáme banán, ktorý sme roztlačili vidličkou na kašu a zmiešali s olejom, a šľaháme pol minútu.
Múku, sódu, prášok do pečiva, soľ, škoricu, muškátový orech, zázvor a korenie zmiešame a pridáme na dve etapy do mokrej zmesi. Miešame vareškou alebo stierkou. Nakoniec pridáme mlieko.
Pripravené cesto lyžicou rozdelíme do papierových košíčkov alebo formičiek – napĺňame ich do polovice až troch štvrtín. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C 20 minút.
Zatiaľ čo sa muffiny pečú, pripravíme si krém. Tvaroh zmiešame s vanilínovým cukrom a škoricou a podľa chuti dosladíme práškovým cukrom.
Upečené a vychladené muffiny ozdobíme pomocou cukrárskeho vrecka krémom (alebo ich stačí potrieť nožom) a podávame.