Možno sa mi to zdá, možno som len skeptická, ale často mám počas prvej polovice pečenia (hocičoho) dosť zvláštne pocity o výsledku. V žiadnom prípade sa mi nikdy obavy nepotvrdili a všetko vyšlo z plechu, pekáča či panvice stodesať percentne delikátne. Rovnako to je aj v tomto prípade.
Lievancové cesto v panvici pečúc sa v rúre… Keď to tam človek naleje, veľmi tomu neverí, že by sa to mohlo požadovane upiecť, skôr ho premôžu myšlienky o pripečenej panvici, nedopečenom alebo veľmi prepečenom niečom. Nie! Keď som prišla o desať minút, aby som vypla časovač a pozrela sa, čo sa z toho stalo, začala som netrpezlivo odrátavať každú jednu sekundu, ktorú sa mal ešte piecť.
Dobre, už vieme, že je skvelý, no poďme trošku k dôležitým bodom v recepte, ktoré treba dodržať.
Panvica – rozhodne panvica, nezamieňať ju za tortovú formu či zapekaciu misu. Práve ten panvicový plech, ktorý sa nám spolu s maslom rozohreje, vytvorí najlepšie podmienky pre dobré upečenie a nafúknutia cesta. Najdôležitejšie je vybrať z kredenca takú, ktorá má rúčku vhodnú do rúry (resp. rúčku nemá), teda lievanec určite nepečieme v panvici s plastovou rúčkou.
Počas pečenia rúru neotvárame, pretože by nám celá nadýchanosť spadla a to si chceme predsa nechať na servírovanie! ;) Aj preto je vhodné, keď je rodina nachystaná pri stole a netrpezlivo klepká vidličkami.
Recept má vystačiť pre panvicu s priemerom 24 cm. Ja som použila panvicu s priemerom 30 cm, preto som pripravila 1 a pol dávky.
Potrebujeme:
45 g masla
60 g hladkej múky
štipka soli
1 lyžica kryštálového cukru
2 vajcia
250 ml mlieka
práškový cukor a džem
Postup:
Vo väčšej miske zmiešame múku, cukor, soľ a mlieko a napokon vajcia a metličkou vymiešame do hladka.
Na panvicu (celú kovovú, bez umelohmotnej rúčky) porozkladáme plátky masla a dáme ju do vopred rozohriatej rúry na 200 °C. Keď je už maslo roztopené a rozohriate (akoby syčí), nalejeme doň pripravené cesto. Je dôležité, aby sme rúru počas pečenia neotvárali. Pečieme 16 – 18 minút.
Upečený lievanec vyberieme z rúry, rozkrájame, posypeme práškovým cukrom, ozdobíme obľúbeným džemom a podávame ihneď.
Lievanec veľmi rýchlo spľasne, preto ho podávame ihneď.