Studené rána so zamrznutými chodníkmi vonku definujú presne to obdobie v roku, kedy si prajem, aby sa zmenili na noc a ja som sa mohla zobudiť až na jar. V tomto trochu závidím medveďom.
Aby som sa dokázala vykutrať z môjho paplónového brlohu – s aspoň nejakým nadšením – okrem plánu dňa a zoznamu povinností potrebujem raňajky, pre ktoré bude stáť za to vstať. Cestou do kuchyne to chce pozbierať aj vôľu ich pripraviť.
Spomenula som chladné počasie? No bodaj by bolo len chladné. Mráz, ktorí štípe na lícach aj cez okennú tabuľu? Možno si niekto povie, že s tou zimou len preháňam, veď ani nebývam v nejakej vysokej nadmorskej výške alebo v osamotenom domčeku pri lese, no pre mňa je presne toto tá pomyselná hranica, kedy mi jej akurát stačí.
Preto namiesto vločiek z chladničky privítam niečo teplé. Okrem pohánkovej kaše, ktorá je kráľovnou môjho raňajkového repertoáru, rada siahnem po jedle rovnako rýchlom a nenáročnom na prípravu a ani na následné upratovanie.
Tortilly sa dajú použiť ako na slano, tak i na sladko, dajú sa chutne pripraviť aj na cestu a preto ich mám veľmi rada. Táto chrumkavá varianta s ovocím bezpodmienečne patrí medzi moje najobľúbenejšie recepty, kde sa dá využiť.
Potrebujeme:
2 tortillové placky
arašidové maslo
1 banán
5 jahôd
tenký plátok masla
Postup:
Obe placky potrieme z jednej strany arašidovým maslom. Banán nakrájame na tenšie kolieska a umyté jahody na plátky rovnakej hrúbky ako banán.
Ovocie poukladáme na celú plochu placky a prikryjeme ho druhou – natretou stranou dole. Zľahka ju potlačíme, aby sa ovocie nalepilo na maslo.
Spojené placky následne z oboch strán zapečieme dozlatista na veľkej panvici s trochou masla. Pri obracaní je vhodné použiť dlhšiu kuchynskú lopatku na otáčanie a prehadzovať rýchlo.
Hotovú placku rozkrájame a podávame teplú. Môžeme poliať medom alebo javorovým sirupom.