Recepty

Orieškové truffles

Klasické truffles, z čokolády a smotany, obalené v kakau, sú svojim pomerom ingrediencií súhrou v chuti a konzistencie. Avšak, vždy existujú alternatívy. Alebo variácie. Napríklad, menej prekvapivo táto.

Oriešky sú život. Absolútne zbožňujem kešu, či už v sladkých alebo slaných pokrmoch, keďže sa dajú využiť ako náhrada aj takej ricotty či iných krémových mliečnych surovín. V tomto recepte účinkujú ako súčasť jednej lahodnej krémovej masy. Tým, že ich spolu s brusnicami mixujeme vopred namočené, nadobudnú krémovejšiu a šťavnatejšiu konzistenciu, čo robí absolútny rozdiel.

Extra jednoduchá, rýchla a, povedzme, aj sporivá je príprava kokosovej múky doma – stačí zľahka rozmixovať strúhaný kokos. V takejto forme ho osobne preferujem o niečo viac, keďže je textúrou jemnejší a nie až tak pichľavo prenikavý. Múkou sa dá kokosová chuť nenápadnejšie prepašovať do cookies, muffinov alebo takmer absolútne hocičoho čo nevyžaduje hrubšiu štruktúru – stačí zameniť lyžicu až dve z množstva obyčajnej múky a kúzlo bude fungovať. Rovnako aj v tomto recepte, kde sa síce všetko mixuje, no voľba už vopred zomletého kokosu je len poistka pre tie najjemnejšie truffles.

Okrem funkcie dezertu sa určite vedia začleniť aj do raňajkového menu – v kombinácii s kokosovým jogurtom sú neodolateľné.


Potrebujeme:
1 hrnček brusníc
½ hrnčeka orieškov – mix kešu, vlašských a lieskovcových orechov
1 plná lyžica slnečnicových semienok
¼ hrnčeku strúhaného kokosu alebo kokosovej múky
1 lyžica kokosového oleja
1 lyžica kakaa
¼ hrnčeka vlažnej vody
štipka soli
kokos na obaľovanie

Postup:
Brusnice a oriešky namočíme v samostatných miskách do vody a necháme postáť aspoň dve hodiny alebo najlepšie cez noc.

Namočené suroviny zlejeme a nasypeme do misky kuchynského sekáčika – mixéra s trochu širšou miskou a vyberateľnými nožmi, alebo food processora. Pridáme semienka, kokos, olej a pulzujúco mixujeme, kým nám nevznikne hladká zmes. Ak sa zmes ťažšie mixuje, postupne prilejeme trochu vody. Pridáme aj kakao a soľ.

Ak je zmes príliš riedka, primiešame ešte trochu kokosu. Z pripravenej zmesi vytvárame guľôčky – aby sa nám menej lepili ruky, trochu si ich navlhčíme.

Guľôčky na záver obalíme v kokose – aby bol jemnejší, ešte ho jemne pomixujeme. Podľa chuti môžeme použiť aj mleté orechy či kakao.

Skladujeme v chladničke.





Môže sa vám páčiť