Zdravšia, sýtejšia a kombinovateľnejšia s ovocím – taká je granola vo všeobecnosti, najmä tá pripravená doma. Okrem čokolády alebo sušeného ovocia k jej prímesiam neoddeliteľne patria orechy. A o nich je celá táto oriešková granola.
Už hlavné „lepidlo“ tvoria orechy, síce väčšina v tekutejšom stave, a to v podobe arašidového masla. Pozor ale – toho chrumkavého! To granole dodáva ešte chrumkavejšiu konzistenciu a v neposlednom rade orechy, do ktorých môžeme zahryznúť, navyše.
A čo ostatné druhy? Ideálna a dostupná kombinácia vlašských orechov, kešu, pistácií a mandlí tvorí chutnú kombináciu k arašidovému maslu. A vždy sa dá niektorý druh obmeniť iným, ak jeden z nich práve nie je doma.
Granola sa najlepšie hodí k jogurtu s ovocím a javorovým sirupom alebo aj len tak, ako snack k seriálu.
Chrumkavá oriešková granola – čo k jej príprave treba?
• Vločky. Hoci sa v recepte uvádzajú drvené vločky, doplnila by som tam ešte „primárne“. Pol hrnčeka alebo hrnček sa dá nahradiť napríklad špaldovými alebo pohánkovými vločkami – či už celými, alebo drvenými. Celé vločky sú viac chrumkavejšie, no chceme, aby granola nebola úplne sypká a vytvorili sa v nej malé zhluky zmesi, preto použijeme najmä drvené vločky.
• Arašidové maslo. Kúsky chrumkavej verzie arašidového masla dopĺňajú ostatné druhy orieškov, ktoré v do tejto granoly primiešame – tak bude prítomná nielen arašidová chuť, ale aj samotné orechy. Pre intenzívnejšiu chuť možno pridať aj tretinu hrnčeka arašidov.
• Med. Alebo iné sladidlo podobnej konzistencie dodáva dostatočnú sladkosť a lepkavosť na prepojenie všetkých drobných častí granoly.
• Orechy. Vlašské alebo pekanové, kešu, pistácie, mandle… Všetky majú svoju špecifickú chuť a konzistenciu. Jedny sú olejnatejšie, iné zase maslovejšie a chrumkavejšie, ďalšie chutia výraznejšie. Pred zamiešaním ich nasekáme, respektíve niekoľkokrát presekneme na menšie časti.
• Chia semienka. Maličké, nenápadne, no za to plné výživných látok, ktoré takto do granoly a raňajok „prepašujeme“.
• Pečenie. Najcitlivejšia časť celého procesu. I keď sa môže zdať, že granolu stačí dať na necelú polhodinu do rúry a potom ju spokojne vybrať, nie je tomu úplne tak. Aby bola oriešková granola správne chrumkavá, a hlavne aby nezhorela a rovnomerne sa zapiekla, je potrebné ju pravidelne premiešavať a opätovne rozprestierať na veľkom plechu – ak by sme použili malý plech, medzi spodnou a vrchnou vrstvou granoly by sa zadržiavala para. Rovnako je dôležité poznať svoju rúru a prípadne tak stlmiť teplotu o 10 stupňov.
Okrem orieškovej granoly vyskúšajte túto fantastickú banánovú alebo čokoládovú.
Potrebujeme:
2 1/2 hrnčeka drvených ovsených vločiek (alebo kombinácie rôznych druhov vločiek)
100 g arašidového masla s kúskami arašidov
70 g medu alebo sirupu z agáve
1/2 hrnčeka nasekaných vlašských orechov
1/3 hrnčeka kešu orechov
1/4 hrnčeka nasekaných pistácií
hrsť mandľových lupienkov
2 – 3 lyžice chia semienok
štipka soli
Postup:
V kastróliku zohrajeme arašidové maslo a primiešame med, aby sa obe ingrediencie spojili.
Vo veľkej mise zmiešame vločky, orechy, chia semienka a soľ.
Tekutú zmes vylejeme do suchej a poriadne premiešame, aby sa všetko obalilo.
Vločky rovnomerne rozložíme na veľký plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 160 °C cca 26 minút v spodnej časti rúry. Po 10 minútach zmes každých 5 minút premiešame, aby nezhorela a po 20 minútach ju sledujeme, pretože začne rýchlo tmavnúť.
Granolu necháme pred presypaním do dobre tesniacej misky či pohára dobre vychladnúť, aby sa nesparila. Podávame s jogurtom a ovocím. Skonzumujeme do dvoch týždňov.