Z mojich škôlkarských až raných školáckych rokov sú moje spomienky na mrkvu buď ako na superzeleninu, ktorú keď budem jesť, budem vidieť za hory – za lesy, alebo na jej podobu v tekutej forme. Veru, domáci mrkvový džús býval jeden z mojich obľúbených nápojov…
A tak nejak mi prišiel na chuť mrkvový koláč. Nejdem už nič písať. Len, že je skvelý! <3
100 g hnedého cukru
120 ml rastlinného oleja
60 g bieleho jogurtu
3 vajcia
250 g hladkej múky
1 lyžička sódy
štipka soli
1 1/2 lyžičky škorice
štipka nastrúhaného muškátového orecha
270 g na jemno nastrúhanej mrkve
hrsť nasekaných vlašských orechov
hrsť kandizovaných brusníc alebo hrozienok
250 g mascarpone
100 g masla
1 lyžička vanilkového extraktu
necelý hrnček práškového cukru
Postup:
Vo veľkej miske mixérom zamiešame cukor s olejom a jogurtom. Po jednom pridávame vajcia a každé poriadne zašľaháme.
V menšej miske zmiešame múku, sódu, soľ, škoricu a muškátový orech. Suchú zmes postupne zamiešavame do tekutej pomocou varešky alebo stierky. Pridáme nastrúhanú mrkvu, nasekané oriešky a poprekrajované brusnice. Všetko miešame len kým sa nám to nespojí.
Hotové cesto prelejeme na väčší plech vystlaný papierom na pečenie a rovnomerne ho rozotrieme. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 175 °C 30 – 34 minút.
Kým sa nám bude koláč piecť či chladiť, pripravíme si krém. Vo väčšej miske šľaháme zmäknuté mascarpone a maslo izbovej teploty asi 2 minúty, pokiaľ nebude zmes hladká. Prišľaháme extrakt a následne po lyžiciach práškový cukor. Na strednej rýchlosti šľaháme 2 – 3 minúty.
Krém môžme rozotrieť na celý koláč alebo ho natierať lyžičkou individuálne na kúsky pokrájaného koláča.
Ak sme ho rozotreli na celý koláč, skladujeme ho v dobre uzatvorenej nádobe v chladničke do 5 dní. V druhom prípade stačí mať v chladničke len krém.