Vonku sa už aktuálne oficiálne zjesenilo. Svieže rána, zubaté slnko a čoraz chladnejší vzduch, v ktorom poletujú prvé odvážne listy. Keď nie je hrejivo vonku, urobme si hrejivo doma, napríklad krásne farebnou polievkou, a táto krémová polievka z červenej šošovice s mrkvou je jednou z možností.
Párkrát som tu a tam spomínala, že som nikdy nebola nejakým veľkým fanúšikom strukovín, vekom sa túto moju neobľubu snažím lámať, čo sa mi, myslím, vďaka mnohým receptom darí. Červená šošovica ma chytila za srdce z rôznych dôvodov. Rýchlo sa uvarí, dá sa prepašovať do rôznych omáčok ako zahusťujúci prvok, má jemnú tvárnu chuť a príjemnú konzistenciu. Hodných niekoľko rokov dozadu som si veľmi dospelo kúpila môj prvý balíček červenej šošovice – asi tak dospelo, ako sa cítim pri dobrovoľnom kupovaní zeleru. Pre niekdajšieho „picky eatera“ sú jednoducho aj takéto zanedbateľné veci veľkými víťazstvami.
Takže červená šošovica je láska a krémová polievka z nej ešte väčšia. So spolubývajúcim si ju varíme spomedzi krémových asi najčastejšie. Je lahodne krémová aj bez smotany, rýchlo sa uvarí a je bohatá na draslík, čo je osobne win-win-win.
Krémová polievka z červenej šošovice – ultimátne jesenné jedlo!
Sýta a hustá polievka z červenej šošovice, jedno z takých tých komfortných jedál, ktoré počas krátkych chladných dní ich spestria, zohrejú a vnútorne nás objímu.
• Červená cibuľa. Cibuľa jemnejšia a zároveň zemitejšia chuťou skvele zapadá do nášho zemitého konceptu tejto polievky.
• Cesnak. I keď je nepísaným pravidlom, že množstvo cesnaku meriame srdcom, optimálne množstvo je takých 6 stredne veľkých strúčikov. Tak si polievka zachová svoj pomer chuti a chuť cesnaku ju úplne nepohltí.
• Mrkva. Ideálne zemitá ingrediencia, ktorá polievke pridá svoju oranžovú farbu a krémovosť.
• Červená šošovica. Hlavná hviezda tejto polievkovej inscenácie! Šošovicu prepláchneme, aby sme ju zbavili nečistôt a prachu. Treba na ňu počas varenia dávať obrovský pozor – svoj objem zdvojnásobí a ak sa odparí väčšie množstvo vody, než je očakávané, môže v hrnci prihorieť. Pravidelne teda polievku premiešavame a kontrolujeme množstvo vody!
• Olivový olej. Tento typ oleja jemne vyzdvihne chuť ostatných ingrediencií. Použiť však môžete aj iný rastlinný.
• Voda. Liter je dostatočné množstvo pre krémovú konzistenciu. V prípade potreby však môžeme o trochu množstvo zvýšiť – napríklad ak sa voda z hrnca odparí príliš rýchlo, šošovica je už krémová a mrkva stále tvrdšia.
• Soľ. Nepresoľujeme. Pridáme pol lyžičky soli a po rozmixovaní v prípade potreby dosolíme.
• Krutóny. Absolútny must have pri väčšine krémových polievkach. Ak máme náladu, kúsky chlebíka môžeme opiecť aj na panvici s trochou olivového oleja. Najjednoduchšie a najrýchlejšie je jednoducho nechať krajce chleba upiecť v hriankovači a následne ho pokrájať!
• Čili. Dá sa, samozrejme, vynechať, no trochu čili je príjemný výrazný prvok, ktorý ozvláštni a vyzdvihne chuť samotnej polievky. Môj obľúbený čili prášok si šanujem ešte z dovolenky v Ríme teda šanujem ako šanujem, mám pocit, že sa šanuje sám.
• Sezamové semienka. Čierny sezam je okrem iného chrumkavejší či vizuálne zaujímavejší. Dajú sa použiť aj rôzne iné semienka ako napríklad tekvicové či slnečnicové.
• Smotana. I keď samotná polievka z červenej šošovice si v recepte smotanu pre svoju krémovosť nepýta, efektná smotanová ozdoba polievku predsa len zjemní a rozhodne zatraktívni! V prípade rastlinných verzií smotanových výrobkov rada volím hustú sójovú smotanu alebo rastlinný biely jogurt.
Spomedzi iných hrejivých jedál odporúčam toto famózne batátové karí, ale aj cícerové karí. Na vlne polievok sa môže zviesť aj s touto pestrou hráškovou či legendárnou mušličkovou.
Na polievku potrebujeme (na cca 4 porcie):
2 červené cibule
6 strúčikov cesnaku
3 stredne veľké mrkvy
1 hrnček červenej šošovice
olivový olej (asi dve lyžice)
1 liter vody
½ až 1 čajovú lyžičku soli
Na ochutenie a ozdobenie potrebujeme:
rastlinnú smotanu alebo jogurt
semienka čierneho sezamu
čili prášok (podľa chuti)
krutóny
Postup:
Cibuľu, cesnak a mrkvu ošúpeme. Mrkvu umyjeme a pokrájame ju na hrubšie kolieska. Cibuľu rozkrojíme na štvrtiny. Cesnak môžeme nechať celý alebo ho zľahka roztlačiť bokom noža.
Na stredne veľkom plameni si necháme rozohriať veľký hrniec. Nalejeme doň trochu olivového oleja a pridáme cibuľu, strúčiky cesnaku, kolieska mrkvy a za občasného miešania restujeme asi 5 minút.
Potom pridáme červenú šošovicu, ktorú sme vopred prepláchli a nechali stiecť. Za stáleho miešania ju restujeme s ostatkom zeleniny približne minútu. Následne obsah hrnca zalejeme vodou, pridáme soľ (najskôr menej, dosoliť môžeme prípadne neskôr) a premiešame. Hrniec zakryjeme pokrievkou – nie však úplne, len tak na polovicu, aby mohla unikať para, stlmíme plameň a varíme 10 minút alebo kým nebude mrkva mäkká. Občas premiešame a sledujeme hladinu vody, aby nám nič neprihorelo.
Keď už je mrkva uvarená, šošovica zdvojnásobila svoj objem a polievka pripomína riedku kašu, odstavíme ju z plameňa. Ponorným tyčovým mixérom polievku rozmixujeme úplne do hladka. Ak je polievka na náš vkus príliš hustá, môžeme pridať trochu vody alebo smotany na varenie a chvíľu ju nechať ešte rozvariť.
Polievku môžeme pri servírovaní dochutiť a ozdobiť smotanou, bielym nesladeným jogurtom, čili práškom či rôznymi semienkami. Podávame s krutónmi alebo hriankou.