U mňa je koláčom s posýpkou trochu súdené mať sezónnu nálepku jeseň-zima, respektíve „dlhé studené večery so šedo-sivým počasím“. Teda, nemusia to byť ani večery, stačia mrazivé dni. Úprimne – ničí ma dlhý čas pečenia, preto väčšinou skončím pri nejakých cookies, ktoré s trochou šťastia nemusia stáť v chladničke. Pri tomto moja netrpezlivosť prekypuje spolu s ním, pretože ho chcem už-už prekrajovať. Jablkový koláč s posýpkou vás vo svojich vrstvách presvedčí o svojej dokonalosti!
Jablkový koláč s posýpkou – jemný a šťavnatý!
Aj keď ho človek pečie piaty raz, stále ma niekde v kútiku ukrytú pochybnosť, že je toho cesta nejak pomenej. Nie je! Počas toho nekonečného pečenia, ktoré je úplne akceptovateľné a vôbec nie tak tragické ako kúzlom zviacnásobí svoj objem a vznikne tak, ako inak, nadýchané cesto so šťavnatou vrstvou jabĺk uprostred a jemne chrumkavou posýpkou na vrchu.
A veru, tento koláč je tak trochu zázrak sám o sebe. Nie je síce tak magický ako tento kakaový, no je jasným príkladom toho, že aj z mála ingrediencií sa dajú vyčarovať skvelé koláče. Jedno vajíčko, hrnček hladkej múky, jeden jogurt a niekoľko iných surovín vykúzlia extra jemné cesto. To je pretkané šťavnatými jablkami a chrumkavou posýpkou, ktorá svoju funkciu tvorí aj vnútri koláča!
Trojuholníček preliaty slaným karamelom a s kopčekom vanilkovej zmrzliny je jasným príkladom absolútne majestátneho dezertu.
Iným skvelým jablkovým koláčom je aj tento klasický jablkový koláč či tieto úžasné jablkové štvorce.
Na cesto potrebujeme
100 g kryštálového cukru
60 g zmäknutého rastlinného masla
1 vajce
200 ml bieleho jogurtu (môže byť akýkoľvek hustý rastlinný)
130 g hladkej múky
1/2 lyžičky prášku do pečiva
1/4 lyžičky sódy
štipka soli
Na posýpku potrebujeme:
130 g hladkej múky
1/2 hrnčeka celozrnnej alebo ovsenej múky
1/4 hrnčeka hnedého cukru
1/4 hrnčeka kryštálového cukru
štipka soli
1 lyžička mletej škorice
trochu nastrúhaného muškátového orecha
100 g rozpusteného masla
2 jablká
Postup:
V mise vyšľaháme maslo s cukrom, aby bolo nadýchané. Zašľaháme vajce a potom aj jogurt. Stierkou alebo vareškou napokon zľahka zamiešame suché ingrediencie – múku, prášok do pečiva, sódu a soľ, ktoré sme si zmiešali v inej miske.
Posýpku pripravíme veľmi jednoducho – v miske zmiešame všetky suché ingrediencie, zalejeme ich maslom a vidličkou alebo prstami vymiešame sypkú zmes.
Tortovú formu s odnímateľným dnom vymažeme maslom. Polovicu cesta rovnomerne rozotrieme na dno formy. Na túto tenkú vrstvu rozložíme jablká, ktoré sme ošúpali a postrúhali, a tretinu posýpky. Na ňu opatrne rozotrieme druhú polovicu cesta, ktorú následne posypeme zvyškom posýpky.
Jablkový koláč s posýpkou pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 175 °C 35 až 40 minút. Môžme podávať so slaným karamelom či zmrzlinou.
KARAMEL.