Jeseň sú jablkové koláče, tekvica, škorica a všetko hrejivé. Najväčšou klasikou je nepochybne jablkový koláč – taký ten klasický, ktorý svojim chrumkavým maslovým cestom obopína šťavnaté jablká zo všetkých strán. Mnoho trojuholníkových kúskov, množstvo jablkovej plnky. Na cesty ani malé zajedenie veľmi nie je, ale veď jeseň je zakutranie sa do deky, horúci čaj a kniha. Možno je to už akási moja diagnóza, že by som všetko brala na cesty a chcela krásne kompaktné, nech sa to dá zobrať hocikam, nech na to nepotrebujem vidličku a môžem to jesť v aute, na výlete alebo doma cestou z kuchyne do obývačky. Mám odpoveď a riešenie všetkých mojich problémov – jablkové minikoláčiky!
Jablkové minikoláčiky sú skladné, spratné, akurát do ruky. Keby sme niekde v anglicky hovoriacej krajine, tak by som ich nazvala „handpies“. Táto rozkošná verzia klasického jablkového koláča vôbec nie je zložitá a povedala by som, že oproti svojmu veľkému bratovi sú tieto minikoláčiky o niečo jednoduchšie na prípravu. Nemusíme byť tak veľmi presní, stačí nám povykrajovať, naplniť a prikryť kolieska cesta, ktoré sa navyše upečú o podstatne skôr ako celý veľký koláč!
Jablkové minikoláčiky – jeseň do ruky!
Sú maličké, rozkošné a veľmi praktické! Každý jesenný výlet, mestský alebo prírodný, sa odteraz dá spríjemniť domácim jablkovým koláčom! Na čo však myslieť pri príprave týchto minikoláčikov, aby boli čo najlepšie? Poďme sa na ne pozrieť bližšie!
• Jablková náplň. To, čo robí jablkové minikoláčiky jablkovými minikoláčikmi, sú jablká. Tie sa v tomto recepte, narozdiel od klasického jablkového koláča, vopred varia spolu s cukrom, škoricou, citrónovou šťavou a kukuričným škrobom. Vznikne nám tak šťavnatá náplň, ktorá je tvárna. Jablká tak rýchlejšie zmäknú, a tak sa koláčiky nemusia piecť tak dlho, čo je výhoda pre cesto, aj pre nás. Základom je však jablká nakrájať na drobné kocky! Jablká krájame, nestrúhame – strúhaním by nám vznikla kaša, a takúto konzistenciu vo finálnej štruktúre upečených koláčikov nechceme – navyše by jablká pustili o dosť viac šťavy, a to by pre chrumkavé cesto nebolo príliš dobré. Náplň pred použitím necháme úplne vychladnúť! Inak by sa maslo v ceste roztopilo.
• Cesto. Práca s takýmto maslovým cestom je delikátna záležitosť, ktorá začína byť delikátnou už pri jeho zostavovaní. Poriadne studené maslo do múky zapracujeme vidličkou alebo hnetačom na cesto. Tak sa nám v ceste objavia kúsky masla, ktoré nám zabezpečia malé vrstvičky v už upečených koláčoch. Cesto je tak jemnejšie, nie je tuhé ani tvrdé. Voda, ktorú prilievame do cesta, je rovnako veľmi studená, aby maslu dopomohla si udržať svoju teplotu. Pridávame ju postupne a len také množstvo, aby sa cesto spojilo dokopy – inak by bolo príliš lepkavé a roztekalo by sa. Dôležitým krokom je aj chladenie cesta, ktoré napomôže ingredienciám sa prepojiť a maslu opätovne stuhnúť, a udržať si svoj tvar aj pri manipulácii a plnení.
• Práca s cestom. Chladnejšie obdobie prináša tú výhodu ľahšieho chladenia – náplne, cesta, upečených koláčov. S cestom tak teoreticky môžeme pracovať aj o niečo pomalšie a nemusíme sa báť, že by sa príliš rýchlo oteplilo. Cesto však má byť dobre vychladené tak, aby držalo svoj tvar. Podložku pod cestom dobre pomúčime, aby sa cesto neprilepilo. Podľa možnosti volíme ostrú kruhovú formičku na vykrajovanie, no v prípade potreby nám vhodne poslúži aj pevný pohár so správnym obvodom. Ak máme dostupnú mrazničku s dostatkom miesta či balkón s teplotou pod nulou či blízkej nule, koláčiky môžeme dať pred pečením, a pred tým ako ich potrieme vajíčkom, na 10 – 15 minút zachladiť – to nám pomôže, a najmä to pomôže koláčikom, aby sa cesto pri pečení tak neroztieklo a koláče držali svoj tvar.
Jablkových koláčov tu mám rovno viacero. Okrem tohto klasického jablkového koláča odporúčam aj tento netradičný s posýpkou, ktorý vás očarí svojim jemným cestom. Absolútne úžasné sú aj jablkové štvorce či tento obľúbený jablkový tart.
Na cesto potrebujeme:
230 g hladkej múky
½ čajovej lyžičky soli
180 g stuhnutého masla
90 – 100 ml ľadovej vody
Na náplň potrebujeme:
2 veľké jablká
50 g hnedého cukru
1 ½ čajovej lyžičky mletej škorice
20 ml citrónovej šťavy
1 polievková lyžica kukuričného škrobu alebo Zlatého klasu
Ďalej potrebujeme:
vajce
kryštálový cukor
Postup:
Vo veľkej mise zmiešame múku a soľ. Pridáme dobre vychladené a na kocky nakrájané maslo. Vidličkou alebo hnetačom na cesto zapracujeme maslo do múky – vôbec nevadí, ak kde-tu zostane väčší kúsok masla. Do zmesi pripomínajúcej mokrý piesok po lyžiciach primiešavame stierkou alebo varechou ľadovú vodu. Keď sa už cesto spája do väčších častí, neprilievame ďalšiu vodu a rukou cesto spracujeme do jedného disku, ktorý umiestnime medzi dva taniere (ako mušlu). Cesto necháme dobre vychladiť v chladničke aspoň 2 hodiny.
Jablká umyjeme, ošúpeme, vykrojíme z nich jadrince a nakrájame na drobné kocky, vložíme do stredne veľkého hrnca. Pridáme citrónovú šťavu, cukor a škoricu. Všetko poriadne zamiešame, aby sa jablká obalili. Na miernom plameni ich za stáleho miešania varíme. Keď pustia šťavu a zmäknú, pridáme kukuričný škrob. Poriadne zamiešame a za stáleho miešania varíme, kým nezačne šťava hustnúť. Jablká stiahneme z plameňa a necháme ich úplne vychladnúť.
Vychladené cesto rovnomerne rozvaľkáme na dobre pomúčenej doske na hrúbku asi 4 mm. Povykrajujeme z neho párny počet kruhov s priemerom asi 5 až 6 centimetrov. Polovicu z nich opatrne presunieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Kruhy cesta ukladáme vedľa seba s väčšími rozostupmi, aby sa pri pečení nezlepili.
Okraj kruhov uložených na plechu jemne potrieme rozšľahaným vajíčkom – stred nechávame nepotretý. Do stredu dáme primerané množstvo jabĺk – tak, aby sa dali ľahko prikryť. V strede zvyšných kruhov narežeme malé +. Týmito kruhmi s otvormi prikryjeme kruhy s jablkami. Okraje po obvode zatlačíme vidličkou, aby držali pokope.
Vrch potrieme vajíčkom a posypeme kryštálovým cukrom, aby skaramelizoval. Koláčiky môžeme ešte dozdobiť drobnými vykrojenými kúskami cesta.
Pečieme vo vopred predhriatej rúre na 190 °C 17 až 20 minút alebo do zlatohneda. Po upečení ich necháme úplne vychladnúť.