Kontrastne dvojfarebné keksíky sú ďalšie z tých, ktoré nepotrebujú žiadne ďalšie zdobenie. Chutia fantasticky aj samotné, aj s čajom či horúcim kakaom. Tak čo, s kakaovým okrajom alebo nekakaovým okrajom?
Dvojfarebné keksíky rozširujú malú sériu receptov venovanej skautingu a keksíkom ladených do tejto tematiky. Formičky na vykrajovanie so skautskou tematikou nájdete na skautskom internetovom obchode scoutshop.sk.
Tieto keksíky sú prípravou jednoduchšie, než sa môže na prvý pohľad zdať. Cesto je inšpirované nestarnúcou klasikou, a to lineckými koláčikmi, od ktorých si tieto dvojfarebné keksíky požičali svoju krehkosť, jemnú maslovú chuť a rozplývanie sa na jazyku. Ich vzor vopred značí, že sa džemom, marmeládou ani čokoládou spájať nemusia – a veru! Sú skvelé aj takto samotné.
Dvojfarebné keksíky – efektný mix dvoch chutí
Oku lahodiaci kontrast doch ciest skvelo vizuálne vyniká. Aby to však nebolo len o vzhľade, základ celého toho receptu tkvie v dvoch chutiach – kakaovom a neutrálnom. Bledé cesto je pritom chuťovo tvárne – môžeme doň primiesiť trochu vanilkového prášku, škorice či ho nechať len tak. Na čo myslieť a na čo nezabudnúť? Poďme sa na keksíky pozrieť bližšie!
• Maslo. Pri príprave keksíkov používame zmäknuté maslo izbovej teploty. Ľahko sa nám s ním bude rukami pracovať a s ostatnými ingredienciami sa lepšie spojí.
• Práškový cukor. Je jemnejší než kryštálový a tiež s istým podielom kukuričného škrobu. V ceste sa pekne rozpustí a nám vznikne krásne jemná a hladká sušienka.
• Hladká múka. Jemná klasika, ktorá nám zaručí jemné keksíky. Nebojíme sa jej pri vaľkaní použiť aj viac – prebytočná múka sa dá jednoducho odstrániť pomocou kuchynského štetca.
• Mletá škorica. Primerané množstvo škorice cesto jemne zafarbí a zľahka ochutí. A to chceme. Keksíky sú svojou chuťou jemné a nechávajú priestor aj kakau.
• Škrob. Kukuričný škrob v tomto recepte pomáha keksíkom, aby si zachovali svoj tvar. Rovnako zjemňujú cesto.
• Žĺtok. Žĺtok dodáva cestu bohatšiu chuť, farbu a jemnú, krehkú konzistenciu, ktorú pri týchto keksíkoch rozhodne chceme!
• Kakao. Kontrastná hviezda tohto receptu! Do polovice cesta teda primiesime kakao, základom je
• Chladenie cesta. Bez chladenia ani krok! Ak počas vaľkania cesto príliš zmäklo, môžeme ho dať na desať minút do chladničky alebo využime zimu a podložku s cestom odložme na balkón!
• Vykrajovanie. Fundamentálna časť celého postupu. Na vykrajovanie používame pomúčené formičky na vykrajovanie, aby sa cesto nelepilo a vykrojené kusy sa dali pekne v celku vyklopiť. Cesto medzi sebou kombinujeme a dávame pozor, aby sme jednotlivé tvary a otvory nezdeformovali. Vykrojený tvar po vložení do otvoru nemusí úplne doliehať – to je normálne a v poriadku, pomôžeme si preto prstom a tvar jemne vtlačíme do otvoru, aby nám vznikli pevnejšie kontaktné spoje. Pečením cesto trochu zväčším svoj objem a tak sa medzera sama zacelí.
• Pečenie. Keksíky svoju „odolnosť“ nadobudnú až po úplnom vychladnutí. Inak sú po upečení mäkké a môžu byť aj jemne nafúknuté. Preto ich necháme úplne vychladnúť a na manipuláciu, či už so surovými, alebo upečenými keksíkmi používame kuchynskú lopatku, vďaka ktorej sa nepolámu a nezdeformujú svoj tvar.
Ak hľadáš viac skautských keksíkov, skús tieto pečiatkové. Výborne orieškové sú tieto lieskovcové sušienky.
Potrebujeme:
200 g zmäknutého masla
100 g práškového cukru
280 g hladkej múky (+ niečo viac na vaľkanie)
10 g kukuričného škrobu
1 žĺtok
10 g kakaa
Postup:
Do veľkej misy dáme maslo, práškový cukor a hladkú múku, ktorú sme v inej miske zmiešali s kukuričným škrobom, a žĺtok. Ingrediencie vo veľkej mise zmiesime dokopy pomocou rúk. Vznikne nám vláčne cesto, ktoré drží svoj tvar.
Polovicu cesta oddelíme do inej misky a pridáme k nemu kakao. Pomocou rúk ho do cesta zapracujeme. Obe cestá vyformujeme do disku, prikryjeme ich tanierikom a dáme odležať do chladničky na pol hodinu.
Vychladené cestá rozvaľkáme na pomúčenej podložke na rovnakú hrúbku (asi 5 milimetrov) – jedno z nich vyvaľkáme na papieri na pečenie. Z vyvaľkaného cesta – jedného aj druhého – povykrajujeme pomocou formičky na vykrajovanie kruhy s priemerom 9 centimetrov.
Zo stredu kruhov vykrojíme otvor pomocou formičky so skautským motívom. Formičku pred vykrajovaním vždy pomúčime – aby sa kus cesta z kruhu pekne vybral, formičku pri ťahu nahor jemne (naozaj jemne) stlačíme, čím cesto vo formičke pridržíme. Vykrojený tvar vyklopíme na pomúčenú plochu.
Do vykrojených otvorov v kruhoch jemne vložíme vykrojené tvary loga – vždy kontrastne. Pracujeme opatrne, aby sme tvary nezdeformovali. Je možné, že vykrojené otvory budú o milimeter väčšie než tvary (kvôli formičke). Okraje tvarov teda po zasadení do otvoru pomocou prstu jemne uhladíme a zatlačíme.
Kruhy preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie – pri prekladaní si môžeme pomôcť kuchynskou lopatkou, ktorú rýchlym pohybom vsunieme pod kruh cesta.
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 170 °C 12 – 14 minút. Po upečení ich necháme chladiť 5 minút na plechu.