Po myšlienke „Dala by som si šišky…“ nasledovalo pátranie po recepte, ktorý by nebol príliš náročný a dobrý. Tu nasledovala otázka, či by stálo za to vyskúšať pečené namiesto klasických smažených. Rozhodne som neoľutovala!
150 ml mlieka
4 g sušeného droždia (alebo 8 čerstvého)
2 lyžice rozpusteného masla
50 g kryštálového cukru
štipka soli
1 vajce
300 g polohrubej múky
Na zdobenie potrebujeme:
škoricu
kryštálový cukor
rozpustené maslo
Postup:
Do zohriateho mlieka nasypeme droždie a necháme stáť 10 minút. Medzitým si rozšľaháme vajce a pridáme maslo, cukor a soľ. Primiešame mlieko s droždím. Napokon pridáme múku a miesime rukami. Cesto by malo byť pružné a jemné, no nie lepkavé – v takomto prípade pridáme múku podľa potreby. Misu s cestom zakryjeme utierkou a necháme stáť na teplom mieste asi hodinu.
Na pomúčenej doske si vyvaľkáme cesto na hrúbku vyše 5 mm a pomocou pohára alebo vykrajovačky z neho povykrajujeme kolieska. Potom si zoberieme menšiu kruhovú vykrajovačku alebo štamperlík a vykrojíme v kolieskach v strede dieru. Oprášime ich od prebytočnej múky a poukladáme na plech vystlaným papierom na pečenie, zakryjeme utierkou a necháme ich stáť 45 minút. Samozrejme, zbytky cesta zmiesime dokopy a znova vykrajujeme.
Podkysnuté kolieska pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C 8 – 10 minút. Upečené ich necháme odstáť 2 minúty a potom sa môžeme vrhnúť do zdobenia. Vrch šišky jemne potrieme pomocou pierka rozpusteným maslom a obalíme ho v škoricovo-cukrovej zmesi, ktorú si pripravíme v pomere 1 lyžičky škorice ku 4 – 5 lyžičkám kryštálového cukru (alebo jednoducho použijeme škoricový cukor). Naaranžujeme na tanier a podávame.