Deň čokolády? Nepoznám vhodnejší čas, kedy si upiecť niečo výborné čokoládové. Tento koláč je ľahký ako obláčik (áno, obláčik) a to najmä vďaka tomu, že neobsahuje múku. Káva, rovnako ako soľ v iných receptoch, podtrhuje čokoládovú chuť a zvýrazňuje ju.
Povedala by som, že mi pripomína brownies a z časti soufflé, hlavne konzistenciou a chuťou. Veď čokoláda je čokoláda.
Potrebujeme:
100 g kryštálového cukru
30 g hnedého cukru
50 g zmäknutého masla
1 hrnček (cca 160g) nasekanej horkej čokolády
65 ml vriacej vody
4 vajcia (rozdelené, izbovej teploty)
1 necelá lyžička instantnej kávy
práškový cukor na posypanie a šľahačka na ozdobenie
Postup:
Vo väčšej miske zalejeme čokoládu vodou a necháme pár minút postáť, aby sa nám rozpustila. Zamiešame. Pridáme maslo, cukor, kávu a pomaly šľaháme mixérom. Po jednom pridávame žĺtka a mixujeme, kým sa nám všetko nespojí.
Z bielkov si vyšľaháme nie príliš tuhý sneh, z ktorého sa nám tvoria jemné špičky. Čokoládovú hmotu zľahka nalejeme do snehu a jemne zamiešame. Vôbec nevadí, ak bude sem-tam nejaká hrudka snehu.
Cesto nalejeme do maslom vymazanej tortovej formy a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 190 °C 35 – 40 minút. Po upečení necháme úplne vychladnúť.
Na záver koláč posypeme práškovým cukrom a ozdobíme šľahačkou.
Nafúknutý stred koláča po vychladnutí spadne.
Som si istá, že k tomuto je popis úplne bezvýznamný.