Müsli došlo, Chocapic došiel… Ale nie. Po týždňoch chystania sa spraviť si vlastnú, domácu vločkovú zmes, s ktorou by boli raňajky čerstvo chrumkavé, s pocitom zadosťučinenia, som to zobrala rovno z mojej obľúbenej strany – čokoládovej.
Maximálne desaťminútová príprava je nasledovaná pečením, ktoré len stupňuje nedočkavosť. Priebežné miešanie vločiek však počas pečenia pôsobí zvláštnym pocitom akosi ukľudňujúco – tenučká vrstva rovnomerne rozložená na veľkom plechu je top pohľad pre perfekcionistu. Každým premiešaním pečúcej sa zmesi sa rozvíri úžasná kakaovo-čokoládová vôňa. Nedá sa mi opomenúť pohľad na hotovú granolu, no hlavne zlatavé oriešky, ktorým pobyt v rúre zvýrazni chuť a ich vrchnej vrstve pridá chrumkavosť.
Moja najobľúbenejšia kombinácia je granola a jogurt. Zbytočne ju nerozmočí a kyselkavá chuť podčiarkne nahorklú čokoládovú chuť prerytú orieškami. V mlieku sa akoby čokoládový „obal“ rozpustí. Využitie som v nej našla aj ako niečo na jedenie k seriálu alebo filmu.
Najlepšie je ju skladovať v dobre uzatvorenom pohári alebo krabičke a zjesť do jedného týždňa.
Potrebujeme:
2 hrnčeky drvených ovsených vločiek
40 g masla
50 g čokolády
1 lyžica kakaa
1 lyžica medu
1/2 hrnčeka nasekaných orieškov
Postup:
Maslo rozpustíme, nasypeme doň na menšie kúsky nasekanú čokoládu – necháme minútu stáť a premiešame. Primiešame aj kakao a med.
Do väčšej misky nasypeme vločky, zalejeme ich čokoládovou zmesou a poriadne ich premiešame, aby bola každá vločka obalená. Vločky rovnomerne v tenkej vrstve rozprestrieme na veľký plech vystlaným papierom na pečenie.
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 160 °C 25 minút. Každých desať minút vločky premiešavame a po dvadsiatich minútach primiešame oriešky.
Po upečení necháme granolu dobre vychladnúť – aspoň pol hodinu – a až potom ju presypeme do dobre uzatvárateľnej misky alebo pohára (inak by sa sparila a stratila chrumkavosť).
Moja obľúbená kombinácia – granola s bielym jogurtom. Úžasné a rýchle raňajky.
Domáca granola: 7 receptov na najlepšiu domácu granolu na raňajky -
28. decembra 2023 at 8:10[…] Foto kredit: tinasuvak.sk Prejsť na recept […]