Granola sa stala mojou absolútnou nutnosťou. Keď vidím poloprázdny pohár dostačujúci tak na dve porcie, začína ma chytať akási zvláštna panika. Na druhej strane sa však teším, že príde zmena a môžem si zase nakombinovať inú.
Na domácich zmesiach ma veľmi baví to, že si viem namiešať príchute a suroviny aké len chcem – a tiež regulovať ich množstvo, čo človek v „kupovaných“ len ťažko ovplyvní, nehovoriac o zbytočných ingredienciách ako napríklad cukor. Namiesto desiatich orieškov a tridsiatich hrozienok, ktoré by som beztak povyberala, pridám všetkého pekne do sýtosti.
Táto granola vonia ako čerstvo upečený banánový chlebík a vďaka kokosovému oleju je krásne chrumkavá. Osobne ju zbožňujem s bielym alebo gréckym jogurtom. Občas si pre obmenu do misky pridám aj sušené ovocie alebo pár čokoládových kvapôčok či špaldové pukance.
Potrebujeme:
3 hrnčeky drvených ovsených vločiek
2 hrste vlašských orechov
2 hrste pekanových orechov
1 hrsť lieskových orechov
1 hrsť mandľových lupienkov
štipka soli
1/2 lyžičky mletej škorice
55 g kokosového oleja
2 plné lyžice medu
1 väčší banán
Postup:
Vo väčšej miske zmiešame vločky, nasekané orechy, mandle, soľ a škoricu.
V kastróliku na miernom plameni roztopíme olej, necháme ho trochu zohriať a pridáme med, miešame kým sa všetko nespojí a nezačne jemne bublinkovať. Primiešame na kašu roztlačený banán.
Tekutú zmes vylejeme do suchej a poriadne premiešame, aby sa všetko obalilo.
Vločky rovnomerne rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 160 °C cca 26 minút. Každých 10 minút zmes premiešame, aby nezhorela a po 20 minútach ju sledujeme, pretože začne rýchlo tmavnúť.
Granolu necháme pred presypaním do dobre tesniacej misky či pohára dobre vychladnúť, aby sa nesparila. Skonzumujeme do dvoch týždňov.
Oriešková granola s chrumkavým arašidovým maslom - Tina
18. októbra 2021 at 19:18[…] orieškovej granoly vyskúšajte túto fantastickú banánovú alebo […]