Recepty

Popraskané banánovo-čokoládové muffiny

Crinkles – popraskané browniesové cookies – boli u nás hitom minulých Vianoc (alebo predvianočného obdobia). Banánové, ale hlavne muffky sú hitom celoročným.
Crinkle muffiny sú maximálne jemné – seriózne, maximálne (jemnejšie než mramorové a to je už čo povedať!). To, že neupečené muffiny posypeme práškovým cukrom, ktorý sa čiastočne vpije do cesta, vytvorí počas pečenia akýsi film, ktorý pribúdaním cesta popraská a tak jedinečne vyzdobí každý muffin.


Potrebujeme:
1 1/2 hrnčeka hladkej múky
1/2 hrnčeka kryštálového cukru
1/4 hrnčeka kakaa
1 lyžička sódy
1/2 lyžičky prášku do pečiva
štipka soli
1 vajce
1/4 hrnčeka rastlinného oleja
1/4 hrnčeka bieleho jogurtu alebo kyslej smotany
2 banány
1/2 hrnčeka nasekanej čokolády
práškový cukor

Postup:
Vo veľkej miske zmiešame múku, cukor, kakao, sódu, prášok, soľ a odložíme ju stranou.

V inej miske zmiešame vajce, olej, jogurt. Pridáme rozmačkané banány a celú zmes prelejeme do misky k suchým surovinám. Miešame len kým sa nám všetko nespojí. Prisypeme čokoládu.

Takto pripraveným cestom naplníme košíčky v plechu alebo formičky do 3/4. Každý jeden vrch posypeme pomocou malého sitka práškovým cukrom – na každý zhruba zarovnanú lyžičku cukru (veľa sa ho rozpráši po plechu alebo vpije do cesta, takže je to akurát).

Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 175 °C 20 – 22 minút.

banana-crinkle-muffins-2

Môže sa vám páčiť