Recepty

Čokoládový cheesecake

Na uchvátenie. Jahodových mám pár za sebou a síce som každý chuťovo zvládla na výbornú – teda, dúfam – vždy boli vo mne také zvláštne obavy (#firstworldproblems) – nebola to istota na 370 %. Večne som súperila minimálne so správnym pomerom surovín na korpus.
Tento však nerobil problémy, krásne sa upiekol. Náplň, hlavná čas celého koláča, sa zaobišla aj bez bájnej lyžice múky pre dosiahnutie rovného vrchu – cheesecake sa vôbec nevyfúkol a istotne by prešiel aj skúškou s vodováhou. Poleva je zlatou bodkou a pôsobí majestátne – dotvára celý koláč.


Na korpus potrebujeme:
260 g sušienok (BeBe/Zuzanky)
40 g čokolády
75 g rozpusteného masla
Na „náplň“ potrebujeme:
250 g mascarpone
500 g hladkého tvarohu
3/4 hrnčeka kryštálového cukru
štipka soli
3 vajcia
200 ml kyslej smotany
140 g čokolády

Na polevu potrebujeme:
60 g smotany na šľahanie
70 g čokolády

 


Postup:
Pomocou mixéra rozdrvíme sušienky, zamiešame do nich najemno posekanú čokoládu a zalejeme maslom. Vidličkou všetko premiešame. Korpusovú zmes rovnomerne roztlačíme do väčšej okrúhlej tortovej formy. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 150 °C 10 minút. Necháme chladnúť počas pripravovania tvarohovej zmesi.

Na pare rozpustíme čokoládu. Vo veľkej mise mixérom zmiešame mascarpone a tvaroh izbovej teploty, cukor a soľ do hladka. Za stáleho mixovania pridávame po jednom vajcia, potom smotanu a nakoniec pomaly prilievame už nie tak horúcu čokoládu.

Od spodku až do polovice formu obalíme do alobalu (vytvoríme pre ňu akýsi košíček, ktorý zabráni prípadnému presiaknutiu vody) a položíme ju do hlbšieho pekáča. Tvarohové cesto prelejeme na korpus vo forme a rovnomerne ho rozotrieme. Pekáč položíme do rúry a nalejeme doň vriacu vodu z kanvice, asi do 1/3 výšky formy (aby sme nepreliali alobal). Pečieme hodinu. Cheesecake po upečení necháme vo vypnutej rúre ďalších 40 minút – neotvárame dvierka aby nepopraskal, „nespadol“. Potom ho necháme vychladnúť klasicky a zachladíme v chladničke.

Na vychladnutý cheesecake pripravíme čokoládovú polevu – v kastróliku necháme zovrieť smotanu (dávame pozor, aby sa nepripálila), stiahneme ju z plameňa, nasypeme do nej nasekanú čokoládu a miešame kým sa úplne nerozpustí. Hotovú polevu rovnomerne rozotrieme na vrch cheesecaku (nemusíme ísť úplne ku krajom) a necháme stuhnúť v chladničke.

chocolate-cheesecake-2

Môže sa vám páčiť